Przetwory ekologiczne – zdrowa, naturalna żywność

Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Potrzebujesz żywności eko? Wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.

Od dynamicznego rozwoju branży żywieniowej, który zaczął się w XX wieku, artykuły konsumowane przez nas codziennie zaczęto coraz częściej nasycać rozmaitymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Lecz wraz z rosnącą świadomością odbiorców odnośnie tego, co konsumują i jak może to wpływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz chętniej szukają oni towarów wytworzonych z żywności nieprzetworzonej.

Żywność eko – rośliny hodowane z zachowaniem wszelkich norm rolnictwa ekologicznego

Żeby konkretny wyrób sprzedawany w Polsce mógł mienić się „ekologicznym”, musi spełnić kilka warunków. Żywność ekologiczna oraz artykuły z niej wykonane muszą pozyskać odpowiednie certyfikaty wydawane przez upoważnione do tego laboratoria. Kluczowym jednak przymiotem spożywczych wyrobów eko jest to, że użyte do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa uprawiano według najważniejszych obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie używali syntetycznych nawozów ani środków zabezpieczenia roślin mogących mieć niekorzystny wpływ nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które też szkodzą środowisku. Niektóre bowiem nawozy zatruwają wody powierzchniowe czy wywołują zasolenie gleby, a opryski upraw chemicznymi pestycydami nieraz są powodem obumierania pożytecznych pszczół. Natomiast na skutek ekologicznej uprawy warzywa oraz owoce cechują się niższą zawartością metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, iż mniej tych niezdrowych związków przedostanie się do ustroju ich konsumentów.

Zamawiasz ekologiczną żywność? Czytaj uważnie informacje na etykiecie

Żywność eko podlega nieprzerwanemu nadzorowi w każdej fazie produkcji, w tym także w czasie przechowywania i transportu. Co kluczowe, gdy produkt spełnia warunki, jego producent nie licząc standardowych informacji między innymi o warunkach składowania, wadze netto, miejscu pochodzenia składników, wartościach odżywczych czy terminie zdatności do spożycia, musi dodatkowo koniecznie wskazać numer ID jednostki certyfikującej dany produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym jest kształt liścia ułożony z gwiazd. Szukając żywności ekologicznej warto zatem czytać wnikliwie etykiety produktów, a kupując je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o uzyskanych certyfikatach.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]