Zdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata

Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Chcesz kupić warzywa kiszone? Skieruj się tutaj.

Warzywa kiszone są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański rarytas, rzadko spotykany w innych regionach świata. Jednak kiszonki znane są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.

Kwaszonki znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych

Według historyków proces zabezpieczenia żywności przez ich przechowywanie w soli, w solance lub w roztworze octu, znany jest ludziom od przeszło 4 tysiącleci. Technika ta przypuszczalnie nie pochodzi nawet z Europy, a z rejonu dawnej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, ponieważ niskie pH zawiesiny, w której jest on zanurzony, hamuje rozwój bakterii przyspieszających gnicie. Kilka wieków temu był to najlepszy sposób, żeby zwiększyć okres zdatności do spożycia mięsa, ryb i warzyw niekiedy o kilka miesięcy. Stąd też wynikła tradycja preparowania m.in. kiszonych przetworów z myślą o jesieni oraz zimie. Kwaszonki od zawsze słyną z własności prozdrowotnych, co oczywiście nie jest przesadzone. Mają one między innymi mnóstwo witaminy C, dlatego żeglarze statków, które miały w magazynie kiszone warzywa, rzadziej chorowali na cyngę. Co ciekawe, po polsku kwaszonki z warzyw nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt np z grochu bądź kukurydzy.

Smak kwaszonek z warzyw bywa inny w rozmaitych regionach świata

Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni de facto na całym świecie, także w Kanadzie oraz w USA, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest bardzo popularna. Lecz pickle są tam bodaj niesłychanie lubianym uzupełnieniem hamburgerów, sandwiczy i hot-dogów. W naszym kraju obok ogórka, bardzo popularne są kwaszone buraki i kapusta, których używa się do przyrządzania surówek oraz zup. Niemniej jednak to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W różnych rejonach świata kisi się m.in. cebulę, botwinkę oraz owoce (przykładowo cytryny).

Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Domowe kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się fundamentem bądź ważnym dodatkiem do setek potraw lokalnych. Warto wiedzieć, że smak kiszonek bywa inny w oddalonych od siebie krajach świata, bo jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. Stąd ogórek kiszony według standardowego polskiego przepisu, będzie smakował odmiennie niż ten zakiszony np. w Izraelu.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]