Jeśli chcesz kupić żurek śląski w butelce, odwiedź ten adres.
W ostatnich latach z rzadka już jemy dwudaniowe obiady. Przez chroniczny braku czasu, a przez to pragnienie błyskawicznego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków niegdyś oferowanych przeważnie jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli samemu przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie są one stałym punktem na karcie dań gospód oraz restauracji z polską kuchnią, a także są tradycyjnie podawane podczas świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Żurek a barszcz biały – co odróżnia te dania?
Kiedy zapyta się Słowianina o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to momentalnie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób nawet nie wie, iż to dwa odmienne dania, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zasadniczo żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, barszcz biały zaś – z zakwasu na mące pszennej. Ale to nie jedyne, co dzieli te zupy, choć warto wyraźnie podkreślić, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem osobistych preferencji i wprawy kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego z reguły dodaje się więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kiszonych czy z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem temat jest bardziej zagmatwany, bowiem w ramach tej rodziny zup można wymienić trzy rodzaje:
– gęsty, kwaskowaty żur sporządzany na ogół ze sporą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kartoflami;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kostki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.
Baza na barszcz biały i żur? Kupić, a może zrobić samodzielnie?
Zrobienie zakwasu na wyliczone powyżej zupy jest proste, chociaż nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. Na portalach kulinarnych przeczytać można kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, z których można skorzystać. Stosując jednakże samodzielnie zrobiony zakwas trzeba przewidzieć pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tego powodu, jeżeli chrapka np. na żurek najdzie was niespodzianie, można wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych online, jak i tradycyjnych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których przyrządzimy aromatyczny barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski czy też śląski.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]