Sok z buraków i kiszonej kapusty i ich wpływ na nasze zdrowie

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znów wracają do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, przedtem mniej znane owoce i warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych zaletach żywności poddanej fermentacji nie można nie wspomnieć także o napojach takich jak kombucza, kefir albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie […]

Czytaj dalej

Pieczywo i wyroby cukiernicze z Piekarni Pochopień

Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Stworzona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych stworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie tradycji rodziny i poszanowanie […]

Czytaj dalej

Dzieci też mogą gotować – warsztaty kulinarne dla dzieci

Dzieci kochają brać udział w gotowaniu – dekorować ciastka bądź przynosić i wybierać składniki. Chciałabyś wykorzystać zapał kulinarny Twojej pociechy? Sprawdź warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, jak wyglądają takie zajęcia. Kurs gotowania dla dzieci kształtuje pomysłowość młodych kucharzy Warsztaty kulinarne dla dzieci są skierowane do maluchów w wieku od 6-10 lat. W […]

Czytaj dalej

Zupy na zakwasie z mąki – dania na święta i na dzień powszedni

W ostatnich latach z rzadka już jemy dwudaniowe obiady. Przez chroniczny braku czasu, a przez to pragnienie błyskawicznego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków niegdyś oferowanych przeważnie jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli samemu przyrządzamy […]

Czytaj dalej

Kurs gotowania tylko pod okiem profesjonalisty

Własnoręczne przyrządzanie dań we własnym domu ma masę zalet. Główną z nich jest z całą pewnością zmniejszenie wydatków – stołowanie się u siebie bywa z reguły zdecydowanie tańsze aniżeli codzienne korzystanie z usług gastronomicznych. Przyjemność wynikająca z przygotowania posiłku osobiście nie jest także bez znaczenia – zwłaszcza, jeśli dzielimy się nim z domownikami czy gośćmi. […]

Czytaj dalej

Kapsułki kompatybilne z Dolce Gusto – kawy w intensywnych smakach

Ekspresy do kawy z systemem Dolce Gusto na stałe wtopiły się w pejzaż naszych kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają nieograniczony dostęp do aromatycznych mieszanek kawy. Miłośnicy tego napoju z czasem zrozumieli, iż nie muszą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta, stąd na rynku w […]

Czytaj dalej

Kapsułki do ekspresu Tchibo Cafissimo – można kupić ich zamienniki

Technika parzenia kawa w kapsułkach jest znana od ponad czterdziestu lat i powoli pozyskała sobie nowych sympatyków. Ten wygodny system pozwala na zaparzenie kawy wysokiej jakości w niesłychanie nieskomplikowany sposób – wystarczy włożyć kapsułkę z kawą do zasobnika w ekspresie, napełnić w nim pojemnik z wodą i już po minucie można cieszyć się pobudzającą kawą. […]

Czytaj dalej

Zdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata

Warzywa kiszone są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański rarytas, rzadko spotykany w innych regionach świata. Jednak kiszonki znane są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w obu Amerykach. Kwaszonki znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych Według historyków proces zabezpieczenia żywności przez […]

Czytaj dalej

Właściwości soków z kiszonych buraków i kapusty

Od wieków w polskiej kuchni używa się kwaszonek. Ostatnio jednak raz za razem wymienia się także ogromne zalety prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który dzisiaj często dostępny jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością. Sok z kiszonej kapusty – zawartość oraz właściwości W […]

Czytaj dalej