Więcej szczegółów o soli kłodawskiej.
Substancją niezbędną do poprawnego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy ma sól kłodawska oraz sól himalajska? Z jakiego powodu powinno się wykorzystywać je w gastronomii?
Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która doskonale wzbogaca smak posiłków. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej rozważne ilości (do 6 gramów na dobę) są niezbędne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż mających ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo cennych minerałów i pierwiastków, takich jak magnez, potas czy żelazo, a zarazem jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Sól himalajska wspaniale wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – źródło potasu, wapnia i żelaza
Sól kłodawska natomiast to produkt o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i stanowi idealny do domowych kiszonek. Jest m.in. kopalnią wapnia, magnezu czy żelaza, czyli składników potrzebnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , skutkiem tego nie traci swoich właściwości i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]