Właściwości soków z kiszonych buraków i kapusty

Robienie zakupów Tematyka żywnościowa Zdrowie

Znajdź sok z kiszonego buraka na artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Od wieków w polskiej kuchni używa się kwaszonek. Ostatnio jednak raz za razem wymienia się także ogromne zalety prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który dzisiaj często dostępny jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – zawartość oraz właściwości

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał chyba większość z nas. Nasze babcie same szykowały kiszoną kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, mówiąc, że sok jest kwaskowaty, jednak niesłychanie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to wręcz bomba witaminowa! Zawiera on duże ilości witaminy A, C, E oraz PP, a także liczne minerały, jak żelazo, potas oraz miedź. Wielu ludzi miewa problem z przyzwyczajeniem się do kwasowego smaku tego soku, lecz zaleca się sięgać po niego regularnie, dlatego że jest on grzybo- i bakteriobójczy, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i ma dobry wpływ na pracę jelit, a to sprawia, że może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, co podnosi odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty poleca się także osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet z tak zdrowym produktem nie warto przesadzać – wystarczy spożywać maksymalnie 250 mililitrów soku dziennie.

Sok z kiszonego buraka ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne

Sok z kiszonego buraka jest kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od wieków do gotowania i który pijemy także jako przekąskę. W jego składzie znajduje się masę witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność: obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zatwardzeniom, a przy tym poprawia koncentrację. Choć buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać diabetycy. Nie zaleca się jednak jego spożycia przez osoby borykające się z chorobami nerek bądź reumatyzmem, a także paniom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeśli nie masz czasu, by przyrządzać soki z kiszonek samemu, możesz kupić je w ulubionym markecie bądź zamówić przez internet na stronie producenta. Pamiętaj jednak, iż soki tego rodzaju powinno się magazynować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]